preskoči na sadržaj

Gimnazija Matije Antuna Reljkovića Vinkovci

 > Naslovnica

Znanost za mlade u Vukovaru (izvještaj i galerija fotografija)

Autor: Ivan Švaganović, 18. 9. 2020.

U četvrtak 10. rujna 2020. u perivoju Gradskog muzeje Vukovara pod strogim epidemiološkim mjerama održana je četvrta po redu manifestacija Znanost za mlade u Vukovaru. Organizator je i ove godine bila Lotusmedia d. d., a suorganizatori su kao i uvijek, bili akademik prof. dr. sc. Ivan Đikić i grad Vukovar.

Kompletan izvještaj i galeriju fotografija pogledajte klikom na [više].

Gosti tribine, održane na temu „Izazovi civilizacije u vrijeme Covida 19“, bili su osim akademika Đikića,  prof. dr. sc. Ivica Puljak i dr. Siniša Maslovara iz vukovarske Bolnice.

            Profesor Puljak održao je motivacijsko predavanje Kako (p)ostati optimist u ova „teška vremena“?

            Cilj je ove manifestacije  modelirati uspjeh i približiti znanost mladima kao i znanstveni pristup pri rješavanju problema u svakodnevnom životu, a osim toga i potaknuti ih na ostanak ili povratak u Vukovar.

            Na održanoj javnoj tribini sudjelovali su i izvrsni učenici te njihovi mentori iz naše županije.  Iz vukovarske Gimnazije sudjelovali su Ivan Kolar i mentorica Karolina Dvojković, iz Tehničke škole Ruđera Boškovića iz Vinkovaca Dražen Bot, jedan od 35 učenika koji su najbolje napisali Državnu maturu, te iz naše škole Vladimir Pezo  s mentoricom Jasenkom Celić.

            Kako je Vladimir došao u ovo odabrano društvo?

            Naravno da je Vladimir  završio Gimnaziju i maturirao s 5.0 te upisao FER u Zagrebu, ali to nije sve. Iako ga je ova pandemija Covida jako omela jer natjecanja u znanju ili nisu održana ili nisu privedena kraju, ipak je postigao značajne rezultate.

Ove godine ponovo je županijski prvak iz astronomije i to s najvećim brojem bodova u Republici Hrvatskoj što mu osigurava ponovo poziv na Državno natjecanje iz astronomije. Također je pristupio i kvalifikacijama za Međunarodnu olimpijadu iz astronomije i astrofizike (IAAO) na kojima je osvojio prvo mjesto i tako osigurao ulazak u reprezentaciju Hrvatske. IAAO će se, nažalost, održati on line krajem rujna. Sve ovo Vladimira nije obeshrabrilo, nego je to prihvatio kao šansu za nove načine učenja i napredovanja tako da se je prijavio na Estonsku on line olimpijadu iz astronomije te između više od 1000 kandidata ostvario plasman među prvih 200.

Osim toga, Vladimir je ovoga ljeta pohađao i Višnjansku školu astronomije gdje je pod mentorstvom Korada Korlevića i Enrica Pattarina sudjelovao u otkriću novog asteroida. Otkriće je objavljeno u elektronskom izdanju Harvardskog sveučilišta i u službenoj publikaciji Međunarodne astronomske unije pod nazivom Minor Planet Electronic Circular (link: http://neocp.jostjahn.de/station-L01.html ).

            Zahvaljujemo  gospođi Mari Majstorović na odlično odrađenoj manifestaciji i nagradama koje su primili učenici i mentori.

            Radujemo se manifestaciji Znanosti za mlade dogodine u Vukovaru.

                                                                                                           Jasenka Celić, prof
 

 
CARNET
15.01.2021. 14:02
Istraživanje tržišta – poziv na sastanak
U sklopu II. faze programa ,,e-Škole: Cjelovita informatizacija procesa poslovanja škola i nastavnih procesa u svrhu stvaranja digitalno zrelih škola za 21. stoljeće" Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNET ... The post Istraživanje tržišta – poziv na sastanak appeared first on CARNET .

14.01.2021. 16:24
Prethodno savjetovanje – Nabava aplikacije za upravljanje školskom mrežom
Hrvatska akademska i istraživačka mreža-CARNET objavila je prethodno savjetovanje sa zainteresiranim gospodarskim subjektima za nabavu aplikacije za upravljanje školskom mrežom. Prethodno savjetovanje objavljeno je 13. siječnja 2021., a rok za ... The post Prethodno savjetovanje – Nabava aplikacije za upravljanje školskom mrežom appeared first on CARNET .

13.01.2021. 10:12
Prethodno savjetovanje – Nabava sustava za korisnike (CARNET gama)
Hrvatska akademska i istraživačka mreža-CARNET objavila je prethodno savjetovanje sa zainteresiranim gospodarskim subjektima za nabavu sustava za korisnike – CARNET gama. Prethodno savjetovanje objavljeno je 11. siječnja 2021., a rok ... The post Prethodno savjetovanje – Nabava sustava za korisnike (CARNET gama) appeared first on CARNET .

 
 > Naslovnica
CMS za škole logo
Gimnazija Matije Antuna Reljkovića Vinkovci / Trg bana Josipa Šokčevića br. 1, HR-32100 Vinkovci / gimnazija-mareljkovica-vk.skole.hr / ured@gimnazija-mareljkovica-vk.skole.hr
preskoči na navigaciju